zaterdag 30 april 2016

Buldervrij fietsen

Er staat altijd wel iets op het lijstje van tijdens het fietsen te verbeteren zaken. De Quest zelf is nu heel erg fijn dus bovenop mijn verbeterpuntenlijstje stond nu iets dat niet direct met de fiets zelf te maken heeft: het gebulder van de wind. Zeker bij hoge snelheden tegen de wind in kan het geluidsniveau van de wind flink hoog worden. Dat schijnt niet goed voor je gehoor te zijn en is vooral ook minder aangenaam fietsen.

Vandaag maakte ik daarom een constructie van een paar stukje licht schuimrubber van een oud slaapmatje. Op de voorste bandjes van mijn Casco Speedster helm naaide ik aan beide kanten een stukje klittenband. Daarop bevestigde ik de stukjes schuim. Om iets meer 'spoiler'-effect te creëren deed ik aan de de binnenzijde achter het bandje nog een extra stukje schuim. Zo ziet het er uit:

De constructie direct getest en het effect is zeer aanzienlijk. Het fietsen is zo een stuk aangenamer. Ik heb ook het idee dat ik er sneller door ga rijden. Bij gebrek aan luid gebulder heb ik blijkbaar het gevoel niet echt heel hard te gaan wat ik compenseer door harder te trappen.

Overigens nog een vreemde ervaring vandaag. Ik kreeg een lekke band (eerste met deze fiets) op een plek waar ik vorige week bijna zeker meende te weten een lekke band te hebben, nabij kasteel Sterkenburg. Dat bleek toen niet zo te zijn, waarschijnlijk was het de zijwind die aan de fiets schudde. Vandaag had ik op precies die plek weer het idee een lekke band te hebben. Ik dacht natuurlijk me weer te vergissen maar dit keer was het echt lek. Alleen de binnenband, aan de buitenband was niets te zien.
Ik heb van een oud-bewoner ooit verhalen gehoord over een spook op Sterkenburg, wellicht houdt die zich tegenwoordig ook bezig met het lastigvallen van velomobilisten?

PS:
Er zijn op internet een paar bronnen te vinden die melding doen van een spook te Sterkenburg. Zie bijvoorbeeld 'Het schijnt te spoken in kasteel Sterkenburg' en ook Gerrit Achterberg schijnt er over geschreven te hebben.

4 opmerkingen:

Wim zei

Ik rijd rond met Alpine MotoSafe oordoppen.

Die bevallen mij erg goed.

Jouw spoilers zijn ook een mooie oplossing, maar alleen voor helmdragers.


Ik heb wel dezelfde ervaring: met oordoppen in rijd ik ongeveer 3km/u harder :-)

Piet zei

Mooi gedaan. Jouw oplossing lijkt op de verbeterde http://www.slipstreamz.com/ , waarbij het hele oor bedekt is.

rv zei

Ik overwoog even zoiets te bestellen als die slipstreamz maar zowel vanwege de prijs als de besteltijd besloot ik zelf maar wat te knutselen.

rv zei

'PS' toegevoegd met wat bronnen over spookverschijnsel te Sterkenburg.