zaterdag 26 maart 2016

Shredda naar de shredder - Durano terug

Een Shredda in de shredder? Nee, ik ben mijn geloof in het comfort en de snelheid van bredere banden niet verloren, maar één van de Shredda's die ik pas een paar honderd km terug opgelegd had kan wel door naar de shredder. Tijdelijk weer de vorige banden omgedaan, de Durano Plussen, die er op zaten toen ik de fiets kocht.

Wat is er gebeurd? Sind ik de fiets heb 'dendert' 'ie een beetje als een trein. Op glad asfalt was het te merken, 'kendeng, kedeng, kedeng.' Linksvoor zag ik een beetje hoogteslag maar het leek me sterk dat dat zo'n merkbaar effect zou kunnen hebben. Toen ik recent de smalle Durano's verving door de Shredda's was ik verbaasd wat een brede en dikke binnenband er tevoorschijn kwam. Op één van de banden meende ik aan sporen op de binnenband te zien dat de band dubbel had gezeten. Ik dacht de band netjes in de flink ruimere Shredda's gelegd te hebben maar de fiets bleef toch 'kedeng, kedeng, kedeng' doen.

Gisteren werd het eigenlijk meer 'KEDENG, KEDENG, KEDENG' dus vanochtend bekeek ik de wielen nog eens goed. Linksvoor bleek een flinke bochel in de Shredda te zitten. Ik dacht eerst aan een fabricagefout. In de binnenzijde van de band zat midden in de lengterichting een oneffenheid van een centimeter of 10 lang, alsof het onderliggende canvas daar gescheurd was.
Om toch te kunnen fietsen besloot ik de Durano's weer terug te plaatsten. Toen ontdekte ik dat de binnenbanden niet zonder origami-kunsten in smalle Durano's pasten. Er begon een lichtje te branden. Ik pakte een Shredda en deed daar de binnenband in, net zo opgepompt dat 'ie gevuld is maar niet echt onder spanning staat. De binnenband paste alleen als een worst met veel insnoeringen in de Shredda. Dat leek me niet goed. De binnenband had dus ook in de Shredda niet goed omgelegen en daardoor deze buitenband vernield.

In de Durano's dus maar andere binnenbanden gedaan (de te grote banden waren Vredestein Juniors), standaard Schwalbe 6V banden. Dit paste wel goed. Het kedeng-kedeng tijdens het fietsen is nu voorbij. Ik miste wel meteen weer het comfort van de Shredda's maar de bestelling van een nieuwe band is al geplaatst.

2 opmerkingen:

Willem zei

Kedengkedeng ik heb dat ook wel eens gehad met een nieuwe Durano+ er is dan niets aan te bespeuren maar het komt vaker voor de band heb ik omgeruild voor een nieuwe. In jouw geval is het aannemelijk dat het door de verkeerde binnenband komt...alhoewel meestal sneuvelt de binnenband want de buitenbanden kunnen wel een stootje hebben.

Wat een hoog gemiddelde daar ga ik nooit aankomen of ik zou rondjes op de wielerbaan moeten gaan rijden alleen bij wielerwedstrijden krijg je de gemiddelde snelheid hier zo hoog omdat je dan "beschermd" rijd. Als je hier 5-10 minuten aaneengesloten voluit kunt fietsen is het al veel de fietspaden lenen zich daar niet voor en er zijn teveel kruisingen met rotondes en verkeerslichten.

rv zei

Hallo Willem,
Als ik ga fietsen zoek ik meestal de Rijn- en/of Waaldijk op. Daar kan je flink doorrijden (maar afgelopen zaterdag had ik daar wel flink last van de wind).
Groet!