zondag 20 december 2009

Slipperdeslip, klopperdeklop

Gisteren een rit door een schitterend winterlandschap gemaakt. Ik fietste langs Fort Vechten via Odijk richting kasteel Starkenborgh, langs kasteel Beverweerd en langs Vechten weer terug naar Houten.

Eerder maakte ik een sneeuwrit (23 november 2008) maar toen was de weg zo onbegaanbaar dat ik na 5 kilometer in traag tempo besloot weer terug te keren. Dit keer was de weg meestal goed berijdbaar. Het venijn zat in het 'meestal'. Nabij Beverweerd was de smalle weg bijna sneeuwvrij, behalve het middendeel. Terwijl ik ruim 30 reed raakte de fiets in een slip, kwam schuin op de rijrichting te staan. Ik zag een boom, ik zag een sloot, ik dacht aan omrollen, maar gelukkig kreeg ik de fiets weer in het juiste spoor voordat ik van de weg raakte. Mijn hart ging flink tekeer, dus de lezer begrijpt dat ik hierna een stuk voorzichtiger fietste!

Deze rit maakte ik overigens met een net daarvoor gekochte skihelm. Een Alpina Junta. Lekker warm met dit weer! Tijdens het fietsen waren alleen met wangen en vooral bij lagere snelheid ook mijn voeten koud. Met een temperatuur van ruwweg 5 graden onder nul droeg ik dikke sokken, een dunne lange fietsbroek, thermohemd, dunne windbreaker met lange mouwen en een fietsshirt met kort mouwen. In het begin van de rit waren ook mijn vingers koud, maar dat was snel voorbij.

De kilometerteller in de Quest staan nu op 5565 kilometer. Ik hoop dat het in het voorjaar gaat lukken om toch regelmatig naar het werk in Den Haag te rijden. Naast de afstand (73) vormt vooral de kwaliteit van de huidige route een probleem. Rijdt niet lekker door. Ik voel er ook niet zo veel voor om op een werkdag in het donker ook nog eens al te veel te gaan experimenteren met het vinden van betere routes terwijl het gebied naast de A12 volledig op de schop is.

Geen opmerkingen: