dinsdag 29 november 2016

Onderhoud fietspomp

Toen in onlangs met een lekke voorband langs de weg stond viel me op dat de SKS Air X-Press fietspomp bijzonder zwaar pompte. Ik kreeg meteen een angstbeeld voor ogen ergens in the-middle-of-nowhere met een lekke band te staan en een pomp die niet functioneert. Thuis gekomen de pomp dus onderhanden genomen.
Ik schroefde de bovenzijde los en kon zo de zuigerstang met zuiger en al verwijderen. Ik voorzag de zuiger van een dikke lik vaseline en voila, de pomp glijdt weer soepel.

Dit was overigens niet de eerste keer dat ik onderhoud aan de pomp pleegde. Oorspronkelijk had de pomp een tweevoudige ventielklem. Echter, als ik daarmee een band met frans ventiel van lucht probeerde te voorzien kwam er of helemaal geen lucht uit het ding of het kwam er via het andere gat uit. Het lukte me niet te achterhalen wat er mis was of wat ik verkeerd deed. Ik bestelde dus een nieuwe ventielklem, speciaal voor een frans ventiel. Omdat ik toen toch met de pomp bezig was zaagde ik er meteen één van de voetsteunen af. Functioneel heb je aan één steun genoeg en waarom zou ik dan extra gewicht en volume meenemen? Overigens is de Air X-Press by design al verrassend licht.

Mijn favoriete fietspomp is overigens de SKS Rennkompressor, in combinatie met een eenvoudige koperen ventieldop /-klem, maar helaas is die wat te zwaar om in de fiets mee te nemen.

6 opmerkingen:

Willem zei

Klopt, af&toe wat drupjes olie in de pompruimte laten lopen doet wonderen.

Adri Manhave zei

De pompen van SKS zijn prima produkten, mijn favoriete pomp is ook de Rennkompressor, aangeschaft in 1983, werkt nog steeds prima, enkel de kop is ondertussen verruild voor een met klemfunctie, dat werkt net wat lekkerder.

Paul van Roekel zei

René, wat weegt zo'n SKS Air X-Press. Ik kan dat niet op internet vinden en wil er wellicht eentje aanschaffen....

Adri Manhave zei

@Paul: Het is te vinden op internet:

http://www.fietspomp-expert.nl/sks-air-x-press

Groeten, Adri.

Paul van Roekel zei

Dank je Adri :-) Het is dus 705 gram.... De standaard door vm.nl bij mijn Strada geleverde voetpomp weegt overigens slechts 450 gram. Maar daar zit weer geen drukmeter op.

René Voorburg zei

Ik heb geen weegschaal om zo precies te wegen maar vermoedelijk heb ik er zo'n 50 gram afgezaagd en zal 'ie nu zo iets van 650 gram zijn.