zondag 10 december 2017

Aanrijding

Zo op een zondagochtend, wanneer het KNMI een 'code oranje' afgeeft en de buienradar laat zien dat er over anderhalf uur veel sneeuw kan gaan vallen, kom je buiten eigenlijk alleen maar hardlopers tegen én mensen die honden uitlaten. Respect voor de hardlopers! Dit verhaal gaat over een close encounter met de tweede categorie.

Net van huis voor een kort rondje langs Wijk bij Duurstede, voor de sneeuw uit, waren mijn spieren nog koud en had ik nog geen goed beeld van hoe glad het op de weg kon zijn. Er lagen meer resten sneeuw dan verwacht. Ik reed dus nog voorzichtig toen ik aan de rand van Houten op de Rietdijk kwam. De Rietdijk is een mooie slingerende weg waar gemotoriseerd verkeer niet welkom is. Ongetwijfeld een fijne plek om je hond uit te laten.

In de tegemoetkomende richting loopt een man met drie grote niet-aangelijnde honden. De man loopt van het fietspad af, het aan de rechter zijde gelegen veld in. Ik concludeer dat hij dat doet om de honden weg te leiden van het fietspad. Helaas volgt niet iedere hond hem. Één van de beesten heeft mij in het vizier en blijft blaffend en grommend op het fietspad. Ik rem wat verder af en stuur de fiets zo ver mogelijk naar links. Het beest volgt mij. Met één wiel door de berm hoop ik het beest nog te kunnen ontwijken maar BENG, een harde klap aan de zijkant van de fiets maakt duidelijk dat we elkaar geraakt hebben.

"KLOOTZAK!", hoor ik de man roepen. Pas in tweede instantie realiseer ik me dat hij die verwensing waarschijnlijk voor mij bedoelde en niet voor de hond. De fiets staat ondertussen stil maar daarnaast ook een springende, woeste hond. Ik rijd een tiental meter door maar nu staat één van de andere honden woest naast me te blaffen. Ik fiets weer een paar meter en zie dat de man zich met de honden verwijderd heeft. Tot mijn verbazing maakt hij nog geen aanstalten om met de honden aangelijnd mijn kant op te komen. Ik kan nu wel veilig uitstappen om de schade aan de fiets te beoordelen. Twee klodders bloed aan de zijkant maar zo op het oog heeft de fiets geen schade.

De hondenman is al bijna uit zicht verdwenen. Ik overweeg om alsnog naar hem toe te fietsen maar vrees de loslopende beesten. Ik zoek daarom weer de relatieve warmte van de fiets op en hoop voorval verder te vergeten. Als er schade aan de fiets is dan zal die hooguit oppervlakkig van aard zijn. Ik vrees dat de hond wel een flinke kop- of kiespijn zal hebben.

Uiteraard speelt de vraag door mijn hoofd of ik hier in zekere zin misschien ook deels schuld aan heb. Bovenal hoop ik dat de hondenman zich dit ook afvraagt. Een velomobiel is een ongewoon voertuig maar dat is geen excuus voor het gedrag van de beesten. Mijn snelheid lag ook niet hoog. Eerder heb ik als hardloper een dergelijke aanvaring met een hond meegemaakt en dat heeft een blijvend litteken opgeleverd. Ik moet er niet aan denken dat ik met een tweewieler een aanvaring met het beest gehad zou hebben! Wellicht had ik dan na een buiteling voorover een gebroken sleutelbeen opgelopen.

Ondanks dit voorval en het mindere weer heb ik verder van het ritje kunnen genieten.

9 opmerkingen:

Wim Schermer zei

Dag René,
Hondenbezitters horen hun honden te allen tijde onder controle te houden. Als de hond losloopt mag ie in elk geval nooit op het fietspad komen. Jij bent totaal niet schuldig.
Ik zou de fiets goed nakijken. Ook al lijkt er geen schade wil dat niet zeggen dat er achter de gladde huid geen structurele schade is.
Groeten, Wim

Wim zei

Ik ben echt een hondenliefhebber. We hebben er 4 ;-) Die lopen altijd los en luisteren gewoon. Is echt niet zo moeilijk hoor.

Ik heb echter een ongelooflijke hekel aan loslopende honden die niet luisteren. Deze eigenaar is ALTIJD schuldig. Geen enkele discussie. Ik ben het volledig met WimS eens.

Deze hond viel jou gewoon aan, dat is echt waanzin. Deze eigenaar zou verplicht moet worden om zijn honden aangelijnd te houden of zijn honden moeten worden afgenomen. Wat als zo'n hond de volgende keer een kind op een piepende driewielertje interessant of bedreigend vindt?

Quezzzt zei

Het kan veel erger....ik zie ook wel tokkies/bontkragen lopen met enorme vechthonden, brede gespierde nekken en grote koppen die of illegaal zijn of op het randje daarvan zijn gefokt.

Die lopen ook los en worden geschopt met harde trappen in de flank als ze niet luisteren.

Ik denk dat je wel kunt overzien dat als zo'n hond je velmobiel beschadigd en je "klootzak" achter je hoort, en de eigenaar WEL naar je toe komt je feitelijk in een veel onwenselijker scenario bent terechtgekomen....

Ik weet niet hoe jullie wereldbeeld is, maar ik vermoed niet dat in dat geval de eigenaar op hoffelijke wijze zal voorstellen zijn WA aan te spreken om jouw schade te vergoeden....
tetetetelacourse zei

Ja uitzonderlijk storend,
Zelf ook recentelijk een dergelijk akkefietje gehad.

Ik rij op een zeer warme dag op een kuiertempo, en ik zie opzij een hond liggen op het grasveld, een meter of twintig van het fietspad. De baasjes zijn met andere hondenbaasjes aan het praten op een bankje. Op het moment dat ik passeer zie ik de oren van de hond omhooggaan en de hond staat op en gaat mij achterna. Op zon moment ben je een sitting duck. Ik probeer er nog aan te zetten om er vandoor te gaan, maar de hond springt met een luide kraak op mijn fiets. De deksel van de fiets is beschadigd met scheuren.
Ik blijf nog even zitten, tot tien tellen en stap daarna uit.

De hondenbaasjes zijn verderop druk in overleg, en maken geen aanstalten om naar mij toe te komen. Dus doe ik dat maar.

Je raad het al denk ik.
Het lag allemaal aan mij volgens de hondeneigenaar, moest ik maar niet in zon rare fiets fietsen, en bovendien niet zo hard. Hij was niet van plan te betalen etc etc, en niet van plan zijn adres te geven etc. etc.
Op mijn opm dat een hond te allen tijde onder appel moet zijn vond ie ook maar niets, was speels gedrag etc etc.

Mijn handen jeukten echt, en dat had ik met mijn 100kg dik gewonnen van dat scharminkel van 65 kg.

Lege handen, grudge.

Groet
Rudolf.

Willem zei

Slechte zaak, als hondeneigenaar ben je altijd verantwoordelijk voor alle schade aan derden, ongeacht of ze aangelijnd zijn.
Zelfs als jij niet wil en kenbaar gemaakt hebt dat een vreemde/kind jouw hond aait of aanhaalt blijf je verantwoordelijk het blijven immers dieren en die moet je op de openbare weg ten alle tijden onder controle hebben.

Sowieso horen honden, helemaal niet los, niet op een fietspad, voetpad of rijweg thuis, alleen in losloopgebieden mogen ze los al rij je met een hoge bi en ook daar moet je ze onder controle hebben.

Deze reacties van de honden eigenaren zijn dan ook a-sociaal, helaas kan een hond zijn baasje niet uitzoeken maar gebeurt dit andersom.
Enigste wat je kan doen met dit soort aso's is denk ik de politie inschakelen om een aanklacht in te dienen met de melding dat je aangevallen bent door een hond, en deze nog aanwezig is.
In veel gevallen wordt een hondengeleider verzocht om "aan te leunen" om het gedrag van de hond en zijn "baasje" te beoordelen en of er evt. stappen tegen dit soort tokkies genomen kunnen worden.
Sterkte ermee, weet dat niet alle honden eigenaren zo zijn, onze honden komen buiten het erf nooit los, of op afgesloten terrein en wij houden ze altijd kort, ook beter voor de honden.
Gr.Willem.

Unknown zei

Wat een drama dat we zo makkelijk in situaties raken waar het lastig is om je recht te krijgen. Toch denk ik dat met adequaat optreden veel te winnen is: pak je telefoon en maak foto's van de loslopende hond en eigenaar, dan kun je in ieder geval een aanklacht onderbouwen. Loop desnoods mee met hem/haar en laat merken dat je het er niet bij laat zitten. Ik weet het, het is veel makkelijker gezegd dan gedaan in een vervelende situaties, ik vind het vooral niet altijd makkelijk om rustig te blijven bij een dergelijke asociale houding.

Bij echte vechthonden en aso baasjes zou ik dat laatste ook niet durven, maar ander geschut inzetten. Dit soort dingen maar laten zitten vind ik onverteerbaar en ook een bijzonder slecht signaal naaar betreffende persoon. Ik moet er wel bij zeggen dat als ik geen schade zie, ik ook niet tot het gaatje ga vanwege het mogelijke gedoe dat zoiets tot gevolg heeft. Een foto maken maakt echter ook in zo'n situatie wel indruk, de eigenaar weet heus wel dat hij fout zit, moet daar allen wat bij geholpen worden.

rob, nieuwegein zei

Ik krijg ze helaas ook weleens achter mij aan. Wat ik al een paar keer gehad heb is een spelletje met de honden spelen. Net hard genoeg rijden dat ze je kunnen bijhouden, let op een hond is erg snel. Als hij iets afhaakt, iets langzamer gaan rijden, want dan komt hij weer achter je aan. Twee keer gehad dat een hond dit meer dan twee kilometer volhoudt, is het baasje niet blij mee.
Verder kom ik op mijn route regelmatig een man tegen met een agressieve hond richting de Velomobiel, de hond is gelukkig altijd aangelijnd. Zo’n honderd meter van te voren claxoneer ik even, zodat de man de hond strak kan aanlijnen. Als die hond ooit de kans krijgt, vreet hij volgens mij de hele Quest op.
Voor het overige ga ik met loslopende honden net zo om als met paarden, simpelweg niet vertrouwen.

Budi zei

Doet me denken aan mijn aanvaring van een paar jaar terug in mijn Alleweder. Ik reed ergens door een straat met dure woningen. Zie ik opeens zo'n erfhond aansprinten en zo hup de omheining over en achter mij aan! Ik aangedreven door de adrenaline geef gas, maar de hond komt langzij, boos grommend. Links naderde ik een aantal geparkeerde auto's, dus ik stuur naar links om de hond weg te duwen en op het laatste moment ga ik weer naar rechts de auto's voorbij. De hond kon niet meer remmen of uitwijken en ik hoor een *klop* en *kreun* en zacht blafje en zie geen hond meer achter me. Flawless Victory! Fatality? Ben maar niet terug gegaan om te kijken hoe het met de hond was.
Overigens heb ik totaal geen hekel aan honden en kan het verschil wel zien tussen speelsheid en wanneer het menens is.

Brian Günter Haugen zei

Name..Brian Günter Haugen
Live In ..... Nordrhein-Westfalen
Beruf ...... Business Executive
Darlehensbetrag .... 250.000 €
Darlehenszinsen .... 1%
Religion: Katholizismus
Meine E-Mail für jeden Equire; brianhuagen101@gmail.com

Es wurde gesagt, dass das Leben nur dann wirklich in vollen Zügen genossen werden kann, wenn es Leiden und Schmerzen gegeben hat. Ich bin froh und dankbar, dass ich bei meiner Mizuho Bank, Ltd. Filiale Düsseldorf einen Kredit in Höhe von 250.000 € erhalten habe Bankkonto,. Sind Sie ein Mann oder eine Frau und haben einen Kredit beantragt und wurden von Ihrer Bank abgelehnt? Ich möchte Ihnen heute sagen, dass Sie einen Kredit von der besten Online-Firma erhalten können und nicht viele Dokumente ausfüllen müssen, sie haben auch einen guten Zinssatz von 1%. Ich wurde von einem Freund, der einen Kredit von ihnen erhalten hatte, der AASIMAHA ADILA LOAN COMPANY vorgestellt. Ich brauchte Bargeld und besuchte meine Bank. Sie sagten mir, dass ich wegen schlechter Kredite nicht qualifiziert sei, einen Kredit zu erhalten, und die Bankzinsen auch hoch. Ich bin jetzt glücklich, weil ich das große Geschäft meiner Träume aufbauen kann. Meine Zahlung wird bald beginnen. Verschwenden Sie keine Zeit mehr mit der Geschäftsbank mit dem hohen Zinssatz und wenden Sie AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM an, um Ihre Darlehensmittel zu erhalten. Sie sind sehr schnell zu genehmigten Darlehen und schreiben Ihr Konto am selben Tag des Antrags gut. Nein, zu viele Prozesse und Verfahren sind wie bei den Banken involviert. Die Darlehensfirma weiß nicht, dass ich diese guten Nachrichten teile. Sie können sie per E-Mail kontaktieren.
Jetzt bewerben ..... (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com)
Meine E-Mail für jeden Equire; brianhuagen101@gmail.com