Op de blog van Belle, kampeerwijzer.com las ik een recensie van 'De Renner' van Tim Krabbé. Belle haalt daar een citaat aan dat inderdaad bij eerste lezing nogal vreemd overkomt.
Als je een alpinist vraagt waarom hij een berg beklimt, antwoordt hij: omdat die berg er is. Er is bij mijn weten nooit op gewezen dat dit antwoord onzin is. De wil van de alpinist ontstaat namelijk niet door de berg, maar is er ook zonder berg. De wil van de alpinist is niet zoiets gerings dat hij zoiets toevalligs als de uiterlijke vorm van de aarde nodig zou hebben om te bestaan. Ook als de aarde zo plat was als een biljartbal zouden er alpinisten zijn: de ware alpinisten. De ware alpinist zou zich er zelfs voor schamen zijn wil vorm te laten geven door dingen van een lagere orde als bergen. Er is dus maar één vraag die men met recht aan de ware alpinist zou kunnen stellen: waarom beklimt u nooit een berg? Zijn antwoord zou luiden: omdat er bergen zijn.
Bij het herlezen van dit citaat raakte ik diep ontroerd.
Een sport als wielrennen, als metafoor voor het leven, gaat oppervlakkig beschouwd over het hoogst triviale; wie is er het eerst over de meet. Gaap! Who cares... Wat het interessant maakt is de persoon van de sporter, zijn of haar inzet, strijd, afzien, pieken en dalen, twijfels. Des te sterker de wilskracht van de sporter, des te groter zijn faam, des te fascinerender de persoon.
Die wilskracht, of de wil om te winnen, of algemener om 'meester' te zijn van je omstandigheden, om 'vrij' te zijn is misschien wel de meest essentiële levenskracht. Zoals al gezegd is de sport niet meer dan een metafoor voor het leven. De ultiem vrije geest toont zich sterker dan degene die een berg beklimt 'enkel omdat die er is', de ultieme vrije geest kan met wilskracht zelfs de behoefte overwinnen om de berg te moeten beklimmen. Die innerlijk berg die alleen met wilskracht kan worden overwonnen is van een hogere orde of moeilijkheidsgraad dan de steenhopen buiten onze geest.
7 opmerkingen:
Dankjewel.
Dit citaat zet mij wel aan het denken.
Heel mooi Rene, je was al de filosoof aan boord van de acht. Dat dient nu te worden uitgebreid tot Quest filosoof, ik dacht altijd al dat er wat filosofisch schuilde in de Quest.
Ik weet zeker dat ik hier aan moet denken als ik zondag met mijn fanatieke wielrengroepje weer mijn meerdere moet erkennen in enkele 'meesters'. Heuvelop kan ik vaak prima mee en zal dat nog weer meer relativerend aanvaarden.
Als je de wil om te winnen het belangrijkst vind, wat ga je dan in hemels naam doen als je verliest ? Zelfmoord plegen en dan het liefst men gezin en al zoals vele voorbeelden van mensen die dachten dat het leven "maakbaar" was ? Verblind door status en ego ? Kom op zeg !
Zowiezo is 75 % van de mensen straatarm op de wereld, die hebben niets te "winnen" Dat is gewoon een hel waarin je moet overleven, tot dat je sterft. En dat is al tienduizenden jaren zo voor mensen. Als dat niet je perceptie is ( als welgestelde Nederlander met een goede baan ) dan heb je flink geluk gehad. Wellicht ga je dan uit verveling hogere doelen zoeken, terwijl de rest heeft het nog druk heeft met overleven.
Misschien hoort de echte sporter de engelen zingen en trompegeschal op het hoogtepunt van zijn/haar prestatie, het blijft gewoon een iemand die vooral bezig is met zichzelf, omdat die daar kennelijk de gelegenheid voor had....
Ik vermoed dat diegene toch niet dichterbij het raadsel is gekomen waarom de wereld zo in elkaar zit.....dus vrij nutteloos :-)))))
@Quezzzt: er is duidelijk een keerzijde aan de wilskrachtige sporter, denk aan Lance Amstrong en wat hij mensen aangedaan heeft. Ik denk echter dat dit de metafoor alleen maar sterker maakt. Lance was deels absoluut meester, maar misschien was hij nog meer dan dat een slaaf die niet vrij genoeg was om de berg niet te beklimmen.
@Henk-Jan: Wat betreft je wielrengroepje: volgens mij is het een levensadvies toegeschreven aan de Boeddha; ga vol voor wat je doet maar besef tegelijkertijd voortdurend dat wat je doet 'leeg' is. Fiets ze!
Jij zegt het in een paar zinnetjes veel duidelijker dan ik kan Rene !
Een reactie posten