vrijdag 5 augustus 2016

CRASH - en dat was dan de vakantie

Deze zomervakantie wilden Joep, mijn oudste zoon van 14, en ik een weekje op fietsvakantie met een velomobiel. Omdat een velomobiel niet zomaar te huren is besloot ik er één speciaal voor de vakantie te kopen. Een goede fiets is natuurlijk altijd weer te verkopen ná de vakantie.

Via Ligfiets.net vond ik een Alleweder in goede staat. Ik had niet veel zin in gesleutel dus dat leek me een goede en betaalbare optie. Hoewel het gezegd mocht worden dat de fiets in goede staat was heb ik er toch het nodige onderhoud aan gehad. Ik schreef al over de ketting die kapot ging, banden die ik heb vervangen, een lossige stuurstang en veerpoten die onderhoud (betere demping) en een stuggere veer nodig hadden. In het voorbijgaan daarbij in tweede instantie ook nog het L-profiel van de veerpoten vervangen: die bleken allebei niet meer recht (op zich geen groot probleem maar ik vreesde dat de sterkte van het aluminium zou zijn aangetast). Bij het ene profiel was dat mede door mijn toedoen maar de ander was ook los van mijn gekluns niet netjes recht. Verder heb ik ook nog de cranks vervangen door klassieke oude smallere exemplaren zodat ik minder snel met mijn (mn. rechter-) been tegen de wielkast aan zou komen.

Vanochtend was de fiets er helemaal klaar voor. Joep en ik wilden in een paar dagen een rondje IJselmeer doen; een eerste stop in de Flevopolder, dan via de 'LEL-dijk' naar Noord-Holland en dan via de Afsluitdijk verder. We zouden al fietsende wel zien wat we precies zouden gaan doen.

Helaas liep het anders. We waren nog nauwelijks op weg - de fietsen reden heerlijk -toen op het fietspad tussen Bilthoven en Soest een tegenliggende mevrouw met haar fiets een slinger maakte naar onze weghelft. Ik schrik als ik haar op mijn helft zie komen en hoop dat ze Joep in de Quest op tijd nog bemerkt, maar "KNAL", te laat. In mijn spiegel zie ik mevrouw met fiets en al richting wegdek gaan. Van de schrik ga ik flink in de rem en stuur de Alleweder naar de kant. Helaas had Joep, eveneens geschrokken, mijn plotse rem-actie te laat door en alweer "KNAL", de Quest komt achterop de Alleweder tot stilstand.

Het was een flinke schade bij elkaar. De Quest heeft links een wat diepere kras door de trapper van de fiets van mevrouw maar bovenal aan de voorkant rechts een flink gat. De Alleweder heeft linksachter een aanzienlijk deuk. Mevrouw leek in eerste instantie niets gebroken te hebben, wat voor een oude van dagen een enorm geluk is, maar helaas bleek dat later niet zo te zijn, ze heeft zowel haar schouder als haar elleboog gebroken.


Gat voorzijde Quest


Deuk achterzijde Alleweder

Hoewel de fietsen flink gehavend zijn konden we er met trillende knietjes nog wel mee terug fietsen. Onze fietsvakantie is hiermee volledig in duigen gevallen; duurde niet langer dan één uur. De laatste vakantieweek zal op een andere wijze besteed gaan worden. Morgen zal een flink deel van de dag in ieder geval benut worden voor het uitdeuken van de Alleweder. De Quest mag over twee weken op bezoek in Dronten om gerepareerd en overgespoten te worden.

16 opmerkingen:

Maarten zei

Dat is wel heel kort. Het is al jaren een heel vervelend fietspad, ik heb mijn eerste kras ook daar ergens opgelopen. Dat was wel minder heftig dan dit (donker, verblind door brommerkoplamp, en daar bleek nog een knuppel naast te fietsen. Zo'n figuur die die dag de hersencel van de familie niet meegekregen had. Jonger en geen valpartij, de enige schade was in de gelcoat.

Sterkte met de reparatie. Alu uitdeuken is makkelijk, en anders wordt het gewoon een aardappel als het niet lukt. Met een hamer de rest van de fiets bewerken en het valt ook niet meer op. De Quest is in goede handen in Dronten, al blijft het lastig de kleur de matchen.

rv zei

Hoi Maarten,
Het gebeurde niet op het fietspad in Bilthoven zelf. Dat fietspad is een ramp. Te smal, zeer oneffen door boomwortels en scheefliggende tegels, slecht zicht op verkeer van rechts... En dan is het ook nog ééns tweerichtingsverkeer. Joep en ik gingen daar voor de veiligheid dus gewoon de weg op. Fijn dat dat mag...

Het ongeluk gebeurde wat noordelijker, kort voor de weg naar Soest. Op zich een prima fietspad. Redelijk breed, kaarsrecht, goed wegdek maar helaas wel tweerichtingsverkeer.

Maarten zei

Op het stuk voorbij de afslag naar Den Dolder, of nog wat verder? Bij dat benzinestation zit ook een vervelende slinger, en even daar voorbij moet je voorrang verlenen aan auto's die vaak hard de bocht om komen (van achteren). Niet heel fijn. Het fietspad langs het station van Bilthoven gebruik ik niet meer, te beroerd. Via de Kees Boekelaan is er gelukkig een aardig alternatief.

rv zei

Het was voorbij de weg naar Den Dolder, maar nog voor het benzinestation, op het gedeelte in het bos. Gewoon, op een net, recht & overzichteljk fietspad.

Piet zei

De nachtmerrie van menig VM-bezitter, sterkte! En de fiets (in het algemeen) dreigt zo aan zijn eigen succes ten onder te gaan, zeker op drukke plekken. Ik pleit ervoor dat vrijwel alle kleine binnenwegen als fietsstraten worden aangemerkt, waar auto's te gast zijn. Dus vrij baan voor de snelle fietsers, langzame en wankele fietsers nemen het fietspad. Automobilisten die snel willen doorrijden hebben de keuze uit grotere wegen nemen of zelf gaan fietsen.

Paul van Roekel zei

Balen zoiets. Je vraagt je af hoe het kan gebeuren dat zo'n tegenliggende fietser jullie niet ziet. Als ik de situatie op Streetview bekijk is dit inderdaad een heel overzichtelijk stuk fietspad.

Maarten zei

Dat stuk is inderdaad kaarsrecht. Niet overmatig breed, maar ook niet onmogelijk smal. Onverwacht inderdaad dat het precies daar fout gaat.

Belle zei

Ik had laatst zoiets met een dikke oude man op een racefiets. Die driftig in de weer was met zijn fietscomputer en vlak na een bocht op mijn weghelft bleek te zitten (hoog gras zorgde er ook voor dat we elkaar niet konden zien aankomen). Een ijselijke gil van mijn kant redde net op tijd mijn XS. Maar GVD, kunnen die (vaak oudere) fietsers niet eens gewoon op hun eigen weghelft blijven, dat zou meerdere hartverzakkingen per fietstocht schelen.

rv zei

@Paul: De tegenligger slingerde onze helft op, op een kaarsrecht weg. Het probleem is dan niet het 'kijken' maar de aandacht bij de weg hebben. Dan was ze niet onze helft op gekomen en had ze ons ook helemaal niet hoeven zien. Ik weet niet waarom ze er geen aandacht bij had. Ik dacht natuurlijk meteen aan een telefoon maar dat was dacht ik niet het geval.

@Belle: mijn zoon was na afloop aan ook aan het klagen over oudere fietsers. Dat is een terecht punt maar zeker nu met die Pokémon-rage is zijn leeftijdsgroep echt doodlink op de fiets.

Ik ga nu de Quest verwennen met duc-tape...

rv zei

@Piet: jouw suggestie zou in ieder geval een hele goede zijn voor de weg maar ik het met Maarten over had, ten noorden van station Bilthoven. De situatie voor auto's is daar uitstekend (en daarom zijn er weer drempels geplaatst om hun snelheid te remmen... ) en voor fietsers volkomen rampzalig.

Unknown zei

Dat zijn geen grappen, voor de dame in kwestie al helemaal niet en voor jou niet. Aan sommige dingen is weinig te doen, er is een grens aan het anticiperen op alle mogelijke scenarios. Het is wel een héél lullig moment voor jullie. Ik ben overigens nieuwsgierig naar haar houding, is er schuldbewustzijn?

Ik ben overigens vrij bevreesd voor ongevallen waarbij een tegenligger op je velo terecht komt: je kwetsbare hoofd kan geen kant op en kan grote klappen krijgen. Die nieuwe veiligheidsvoorziening voor f1 auto's zou wel wat kunnen zijn hiertegen: http://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/336341/ferrari-test-met-halo-systeem-op-cockpit/.
Succes met de afhandelingen.

rv zei

Hoi Henk-Jan,
Mevrouw had volgens mij geen flauw idee wat er gebeurd was. Ze zei het niet letterlijk ze maar volgens mij had ze ons pas gezien toen ze al op de grond lag. Ze heeft meen ik geen sorry gezegd, wat ik me een beetje kan voorstellen als je geen idee hebt wat er gebeurd is en veel pijn hebt.
Er was nog toevallig iemand op die plek en hij ving haar als eerste op. Deze meneer heeft het volgens mij ook niet zien gebeuren (bestudeerde iets in de berm) maar ik hoorde hem wel met haar spreken in de trant van "ze gaan ook zo erg hard...". Dat stoorde me flink. We reden overigens zo'n 34 km per uur wat voor een fietspad als ter plekke absoluut niet te snel is.

André Elias zei

Altijd erg lullig zoiets, zeker als je net pas onderweg bent.

Wat zou ik doen na de aanrijding, ik zou als het even kon, toch verder gaan met de geplande vakantie.
De deuken en andere schades is voor later zorg, maar nu zou voor mij het belangrijkste zijn om samen met mijn zoon toch op pad te gaan, is natuurlijk anders als je zelf ook verwond bent, maar dat was niet zo.

Nou ja, ieder het zijne natuurlijk, jij vond andere dingen belangrijk, ook goed toch ;-)

rv zei

Hoi André, De deuk in de Alleweder maakte dat het daar niet goed mee verder rijden was. Ondertussen is die wel weer uitgedeukt (waarover later meer) maar Joep en ik zijn wat bang geworden om weer samen te gaan fietsen. Of minstens, hebben door het ongeval onze vakantie stemming verloren. Misschien hadden we ons daar overheen moeten zetten maar ondertussen resteert te weinig tijd voor een grotere tocht.

Peter de Rond zei

Tjonge vet balen zeg, Tja, wat moet je nu tegen zo'n fietser zeggen vlak na de crach. En dan ook nog 2 Velomobielen die elkaar raken. Ik maak altijd veel kabaal als ik een fietser zie die niet echt oplet, claxon en brullen, daar worden ze wel wakker van. Maar dan nog heb je geen zekerheid. Succes met het repareren en mijn advies is zo snel mogelijk met zij'n tweeën gaan fietsen, want zo'n ervaring mag het later genieten niet vergallen.

marcel beekmans zei

auw ! dat doet pijn om te lezen!
op die zijde heb ik een keer en paaltje geraakt, dit is toen vakkundig door velomobielonderlen.nl in Enkhuizen goed hersteld. een ongelukje zit in een klein hoekje
daarom ben ik net vandaag weer lid geworden van ntfu, hier zit een fietsverzekering bij in van 1.000 .

https://www.ntfu.nl/NTFUvoorjou/Voordeel/TabId/1076/ArtMID/6547/ArticleID/56/Goed-verzekerd-op-pad-met-de-NTFU-fietsverzekering.aspx

ik hoop dat de schade beperkt is. en dat joep en jij snel weer de weg op kunnen/gaan