vrijdag 28 augustus 2009

De naakte feiten

Hoe snel rijdt dat nu, zo'n Quest? Hoe lang kan je dat dan volhouden? Dit soort vaakgestelde vragen roept om naakte feiten.

Goed, met de billen bloot dus. Vanochtend bracht ik eerst de kinderen met de Quest naar school en ben toen om 8:30 meteen de volgende tocht gaan rijden:


Rit 28 augustus weergeven op een grotere kaart

Ik was om 11:50 met 104 kilometers achter de kiezen weer net op tijd terug op school. Onderweg had ik een paar stops: de pont bij Amerongen, wat langer bij de pont bij Wageningen en nog wat langer in Rhenen om even mijn ouders gedag te zeggen en de bidon aan te vullen.

Volgens een analyse van de GPS-log was mijn gemiddelde rijsnelheid 38,83 km/h. Op de heenweg stond de wind gunstig en reed ik hele stukken ongeveer 45. Terug wat last van de wind reed ik eerst rond de 42, daarna begonnen de benen leeg te raken en zakte de snelheid tot 37 km/h.

De GPS-software (Trailrunner 2.1 beta) maakte de volgende grafiek van mijn snelheid (afgezet tegen de afstand):
snelheid
Het verschil in snelheid tussen de heen- en de terugweg is in deze grafiek minder evident dan het voor mijn gevoel was.

Btw, de kilometerteller in de Quest staat nu op 4967 km.

Toegift: de snelheidsgrafiek zoals gpsvisualizer.com deze maakt (snelheid uitgezet tegen de tijd):
snelheid

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Rene,

Ik ben benieuwd met welke software je de grafiek gemaakt hebt. 't Komt me nl. niet bekend voor.

Wilfred

rv zei

Hallo Wilfred,

Ik maakte de grafiek met trailrunner 2.1 beta voor MacOSX.

Roadtrip kan voor ieder door de GPS geregistreerd punt mooi in een tabel de snelheid laten zien maar kan deze helaas niet als grafiek tonen en ook niet exporteren (naar bv. CSV).

Trailrunner 2.0 kan wel een grafiek van de snelheid laten zien maar helaas met zeer slechte data-resolutie. Na wat Google-en vond ik dat ik in Trailrunner 2.1 beta in ieder geval wel zelf de resolutie van de berekening kan verfijnen.

De grafiek is nog niet helemaal naar wens. Liever zou ik de snelheid tegen de tijd uitzetten. Bovendien zou ik graag zelf y-as willen kunnen instellen.

Misschien is er toch nog ergens een tool te vinden die GPX omzet naar CSV (of moet ik GPSbabel oid nog eens goed bekijken)?

Groet, René (die zich verbaast dat deze wensen blijkbaar niet voor de hand liggen)

Anoniem zei

TrailRunner heb ik zelf ook, maar gebruik ik (nog) niet zoveel. Toch maar eens verder uitpluizen.

Je kan ook mooie grafieken maken via de website van GPS Visualizer, daar kun je zelfs je eigen x-as en y-as instellen.

rv zei

Ah, ik heb zo zie ik nu de opties van gpsvisualizer niet goed genoeg bestudeerd. Als toegift bij een grafiek bijgevoegd zoals gpsvisualiser die maakt (dit keer snelheid tegen de tijd).

Groet, René