zaterdag 14 maart 2009

Als de snelweg er voor fietsers was

Er was ooit sprake van dat er langs het Amsterdam-Rijnkanaal een fietssnelweg "van Dom tot Dam" zou komen. Een klein stukje van dat traject, ter hoogte van station Maarssen, is wel aangepakt en getransformeerd van één van de slechtste fietspaden van Nederland tot een retesnel stukje asfalt. Op dat stukje van zo'n krap 3 km behaal ik gedurende een woon-werkritje dan ook de hoogste snelheden. Zo'n 45 km/h is geen uitzondering. Heerlijk fietsen daar!

Ik fantaseerde wat over snelwegen voor fietsers en vroeg me af wat het zou betekenen als ik als fietser de snelweg op zou mogen. Volgens de routeplanner verkort dat mijn ritje van 53 km tot 49 km. Van die 49 km is 41 km snelweg. Geen idee hoe snel het asfalt van een snelweg voor een fiets is, maar het lijkt me geen vreemde inschatting dat ik die 41 km snelweg zonder te veel moeite in een uur kan rijden. De resterende 7 km is met stoplichten en al zeker binnen 15 minuten te doen.

Mijn reistijd zou dus, als de snelweg niet voor auto's maar voor fietsers aangelegd was, nog slechts 1 uur 15 minuten bedragen. Een snelheidswinst van ongeveer 25 minuten ten opzichte van de huidige route! Met de fiets over de snelweg is het nog maar nauwelijks langer dan het huidige openbaar vervoer (~ 1 uur 10, met fiets, trein met overstap en fiets).

Geeft je te denken... Camiel, Tineke, wel eens van een Quest gehoord?

BTW, de kilometerstand bedraagt nu 2184 km.

2 opmerkingen:

marcel beekmans zei

gewelig zal ik heeeeeeeeeele maal niet erg vinden!!!!!

Mick zei

Toegegeven, als ik zó ver van m'n werk zou wonen ipv 20km zou ik ook aan 'n Quest gaan denken.
Nu ga ik maar proberen de afgebroken achtervorkophanging van m'n FAW te repareren een dezer dagen voor de regenachtige dagen...