zaterdag 23 mei 2009

De boom

Vrijdag was ik eindelijk weer in de gelegenheid om naar het werk te fietsen. Bij het vertrek 's ochtends zag ik er wel wat tegenop maar bij Nieuwegein wist ik al weer hoe fijn fietsen naar je werk is. Vooral langs het kanaal vanaf Breukelen is het genieten. Op het bijna perfecte lange en rechte fietspad schoot ik zonder echt moeite te doen met zo'n 45 km/h vooruit. Bijna als in een trance.

Op de Indijkweg maakt het slechte asfalt het fietsen minder fijn. Ontspannen van de fijne rit langs het kanaal gaf ik me dit keer over aan de situatie en probeerde niet zoals anders toch 40+ te gaan rijden. Toen ineens zag ik de boom. Ik keek naar de boom langs de weg en zag toen de boom en hoe perfect alles was. De omgeving weids, de lucht blauw, de aarde groen, de zon stralend. Bloemen tussen het lange gras in de berm. De fietser in zijn knalgele fiets reed, alsof het geënsceneerd was voor een prentbriefkaart, één met dit alles aan de boom voorbij.

Ik besloot over de boom te schrijven maar kon me niet voorstellen hóe ik het zou kunnen beschrijven.

De volgende ochtend kwam ik, surfend zonder enig duidelijk doel, op de site van voormalig wielrenner Thijs Zonneveld. Ik las Cocktails en Chocoladesaus. Vermakelijk. Wat levert de fiets toch veel inspiratie op, dacht ik. Ik moest toen denken aan de amusante column "Vogelweg" van Ymte Sybrandy in Ligfiets& en besloot die op te zoeken om te herlezen.

"Vogelweg" is een juweeltje, maar al bladerend door Ligfiets& valt me op dat ook Ymte, hoewel hij niet van enige zelfrelativering gespeend is, soms ook ten prooi valt aan de klagerij die je bij bloggende ligfietsers vaak tegenkomt. Bij bloggende ligfietsers wordt veel geklaagd. Dat die andere weggebruikers zo stom zijn dat ze weigeren te snappen dat wij ligfietsers superieur zijn. Dat andere weggebruikers überhaupt niets snappen van verkeer en verkeersregels.

Vermoeiende lectuur.

Enigzins teleurgesteld herlees ik uiteindelijk "Vogelweg" (Ligfiets& 2008-6, p4). Het blijft een mooi fietsverhaal. Wat zonde dat we onze creativiteit niet altijd positief inzetten. Ik besluit zelf in ieder geval niet meer te schijven over de fouten of onwetendheid van andere weggebruikers.

's Avonds op de bank beschrijf ik mijn ontmoeting met de boom.

(3839 kilometer op de teller)

4 opmerkingen:

marcel beekmas ( beekie ) zei

heyhey ff knippen en pakken hoor...

Erger nog, andere weggebruikers snappen überhaupt niets van verkeer en verkeersregels. Vermoeiend.

is ook zo!!! ik loop me geregeld te ergerren an ze, vooral as ze hun poot niet uit steken bij aflsaan, of uitkijken as je over stekeb, laats bijna en fieter met 40 in de vlank gereden! maar ga dat nie allemaal op et web pleuren:P

De omgeving weids, de lucht blauw, de aarde groen, de zon stralend. Bloemen tussen het lange gras in de berm. De fietser in zijn knalgele fiets reed, alsof het geënsceneerd was voor een prentbriefkaart, één met dit alles aan de boom voorbij

heb je er een foto van gemaakt ,met de zelfontspanner? zal ik wel gedaan hebben:P

greets marcel,

René Voorburg zei

hee Marcel, zoals je leest had ik als een zelfontspanner, helaas zonder fototoestel.. ;-)
groet, René

Teun Geeroms zei

Inderdaad mooi verwoord :-),
dat heb je alleen met sporten niet met autorijden: dus nogmaals: leve de fiets!

Mick zei

Behalve overlopen van irri's over andere weggebruikers vind ik zelf die 'verbeterde kilometerstanden' niet altijd even boeiend.
Plezier in fietsen is (gelukkig) niet te meten met zo'n mathematisch instrumentje.
De roeifietssite van ThysID heeft trouwens ook zo'n huisfilosoof, Richard Bruijn (waarmee ik evenzogoed prettig zaken heb gedaan).
http://rowingbike.com/site/NL/Home/Overpeinzingen/Richard-roetst-weer/