donderdag 26 mei 2016

De wet van de schuivende trapas

Opvallend: toen ik net mijn 2x 28" RaptoBike had ben ik wel een half jaar bezig geweest om de juiste afstand van de trapas te vinden. Telkens als ik dacht dat ‘ie goed stond wilde ik ‘m na een paar weken toch weer wat verder geplaatst hebben. Precies dat zelfde heb ik nu ook weer met de Quest.

Het lijkt er op dat beenspieren moeten wennen aan regelmatig fietsten. Naarmate je vaker fietst wordt het motorische systeem efficiënter en dat betekent ook dat je beter de volle lengte van je been kan gaan gebruiken.
Mogelijk als gevolg van deze training of gewenning heb ik nu zelfs de behoefte om het zadel op mijn stadsfietsje - btw: vreemd genoeg fiets ik met een racefietszadel - wat hoger te plaatsen.

Het lijkt het er ook op dat ik in een nieuwe ligfiets steeds dieper / lager in het stoeltje wil gaan zitten. Wellicht is dat puur een kwestie van het je meer op je gemak voelen op / in de fiets?

Sinds ik een week of wat geleden de trapas voor het laatst verder heb geplaatst valt het me op dat ik na een ritje wat meer spierpijn heb en dan vooral bij de spieren op mijn bovenbeen, die net boven mijn knieën. Dat zijn denk ik ook juist die spieren die je gebruikt als je je been verder strekt. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat de Quest en mijn lijf echt helemaal op elkaar afgestemd zijn. Tot nu toe heb ik in ieder geval al - met groot genoegen - zo’n 3.000 km gefietst in Quest #752.

5 opmerkingen:

Piet zei

Ik sluit mij graag aan bij jouw "Questgenoegen". Vandaag op een mooie doorrijd route van 46 km onder gunstige omstandigheden (bijna geen wind) reed ik een gemiddelde van 42,5 in Q777. Nu ben ik echt geen krachtpatser en ik heb stevig doorgetrapt maar zeker geen maximale inspanning. Dat zegt wat mij betreft genoeg over de efficiëntie van mijn fiets. Gewoon open gereden met VO-vizier.

atrikecalledquest zei

Let er op dat de trapas niet te ver naar voren gaat. Voelt in het begin misschien wel goed, maar voor je het weet loop je blessures op.
Je weet zeker dat het stoeltje niet verschuift ?
(Jou Quest lijkt mij wat jong om de zitting nu al 'geplet' te hebben)

rv zei

@Piet: forse snelheid! For some reason heb ik de laatste tijd minder zin om echt hard te gaan. Mijn trainingsprincipe is "doe waar je zin in hebt, zorg dat het leuk blijft". Oké, daar win je niets mee maar zo blijft het wel leuk.

@Andre: dat ik m'n knieën wat voel komt misschien ook door een ritje op de Rapto. Dat was enorm wennen, voor mijn gevoel zaten de kettingrollen in de weg en ook de bidon op het stuurtje. Hierdoor misschien de knieën wat verdraaid. Mijn stoeltje is nog helemaal perfect.

Piet zei

@René: dat doe ik niet zo vaak een meestal fiets ik rustiger maar nog steeds met acceptabele snelheid. Bovendien als je veel kilometers maakt (zoals ik) dan moet je natuurlijk goed doseren en zuinig zijn op je lichaam.

rv zei

@Piet: Wb doseren: ik ga binnenkort in een lang weekend naar Keulen fietsen en weer terug. Ik moet dan ook leren mezelf een beetje in te houden.